Autor: Jack Guichard, Cecile Jugla
Tytuł: Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką: Sól, Ziemniak
Wydawnictwo: HarperKids
Rok wydania: 2022
Liczba stron: 32
Wiek: 3+
Ocena: 8/10
Opis:
Dlaczego woda słona i słodka zamarzają w innych temperaturach? Co robi ryż w solniczce? Czym odsolić wodę morską? Jak sól pomaga w farbowaniu?
Podczas robienia eksperymentów z książki „Sól. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką” dziecko:
nauczy się, czym są roztwory i jak zmieniają się nasycenie;
zrozumie, na czym polega krystalizacja, hodując kryształki soli;
odkryje, jak różne właściwości ma woda słodka i słona, bawiąc się pianą
a także nauczy się robić klej, wulkan solny, farbować tkaniny i czyścić monety
Wszystkie fascynujące eksperymenty dzieci powinny przeprowadzać pod opieką osoby dorosłej.
Dlaczego ziemniaki robią się miękkie podczas gotowania, a upieczone chipsy chrupią? Co to jest skrobia? Jak zrobić mąkę ziemniaczaną? Czemu wydrążony ziemniak nie tonie? Czy można przebić kartofla papierową słomką?
Podczas robienia eksperymentów z książki „Ziemniak. Akademia mądrego dziecka. Przygody z nauką” dziecko:
nauczy się stosować prawo Archimedesa, robiąc ziemniaczane łódki;
zrozumie, czym jest osmoza, drążąc kartoflaną studnię;
odkryje, czym jest środek ciężkości, balansując warzywem;
a także nauczy się robić puree, mąkę ziemniaczaną, frytki i o wiele więcej!
Wszystkie fascynujące eksperymenty dzieci powinny przeprowadzać pod opieką osoby dorosłej.
Recenzja:
Seria "Przygody z nauką" właśnie wzbogaciła się o kolejne tytuły. Tym razem młodzi odkrywcy dowiedzą się, jakie doświadczenia można wykonać z użyciem ziemniaka i soli.
Czy wiedzieliście na przykład, że da się podnieść kostkę lodu bez dotykania? Albo: umiecie wyczarować jajko unoszące się na wodzie? A może chcecie zrobić wulkan albo zostać pogromcami piany? To wszystko jest możliwe dzięki zwykłej, najzwyklejszej pod słońcem soli!
A co z ziemniakiem? Dowiecie się choćby tego, jak wydrążyć studnię w ziemniaku, sprawdzicie, czy da się przebić surowego ziemniaka papierową słomką, a nawet zrobicie... chipsy!
Podoba mi się, że ta seria dotyczy rzeczy, które znajdują się w praktycznie każdym domu. Nie trzeba nie wiadomo jakich przedmiotów, nie musimy specjalnie pędzić do sklepu i szukać wyszukanych składników do eksperymentów. Wystarczy zawitać w kuchni i... dobrze się bawić!
Na plus zapisuję również to, że na samym początku poznajemy właściwości danej rzeczy - jaki mają kształt, kolor, czym są, co można z nich zrobić. To dodatkowo poszerza wiedzę młodych czytelników.
Seria warta polecenia.
Książki zrecenzowałam dzięki uprzejmości wydawnictwa HarperKids.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz