Autor: Henri Joyeux, Jean Claude Berton
Tytuł: Jak leczyć się czekoladą
Wydawnictwo: AA
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 208
Wiek: 10 +
Ocena: 8/10
Opis:
Spożywanie prawdziwej czekolady jest zalecane ze względu na wspaniałe bogactwo występujących w niej mikroelementów, minerałów, witamin i polifenoli. Książka autorstwa prof. medycyny Henriego Joyeux i mistrza czekoladnictwa Jeana Claudea Bertona jest prawdziwą encyklopedią wiedzy o czekoladzie! Autorzy doradzają też, jak nauczyć się odróżniać prawdziwą czekoladę od jej licznych podróbek.
Recenzja:
Jak myślicie - jak dużo można napisać o czekoladzie? Wiem, wiem, jeśli chodzi o peany na jej cześć, to sama byłabym w stanie całkiem sporo powiedzieć, ale o właściwościach czy jej historii już niekoniecznie. Tymczasem autorzy tej publikacji zawarli informacje o tym wdzięcznym specjale na ponad dwustu stronach - dodam, że czcionką wcale nie tak wielką.
Ciekawy jest także sam dobór autorów. Henri Joyeux jest profesorem medycyny, z kolei Jean Claude Berton to mistrz czekoladnictwa. Taki duet musiał stworzyć coś wyjątkowego.
"Jak leczyć się czekoladą" to wbrew tytułowi nie tylko książka taktująca o leczniczych właściwościach tytułowych łakoci, to prawdziwe kompendium wiedzy o czekoladzie. Znajdziemy tu między innymi informacje o tym, skąd pochodzi czekolada, dowiemy się całkiem sporo o jej historii, poznamy skład czekolady (także takiej z kwasami omega-3), zgarniemy porcję wiedzy na temat samych ziaren kakaowca, po czym przejdziemy do jej funkcji leczniczej. Sami widzicie, że przekrój tematyczny jest naprawdę rozbudowany.
W przypadku tej książki z pewnością warto podkreślić, że jest przepięknie wydana - począwszy od delikatnej w dotyku, matowej okładki po środek, który obfituje we wspaniałe fotografie o zróżnicowanej, choć wciąż kręcącej się wokół czekolady tematyce. To właśnie warstwa graficzna sprawia, że ta książka idealnie nadaje się na prezent.
Polecam wszystkim, których zainteresowała ta tematyka - bez względu, czy będą to starsze dzieciaki, czy osoby dorosłe.
Książkę zrecenzowałam dzięki uprzejmości wydawnictwa AA.
Ciekawa publikacja dla miłośników czekolady. A takich nie brakuje :)
OdpowiedzUsuń